skip to Main Content
FLOORTIME
Post Series: Eğitsel Müdahale Programları

Floortime, otizmli çocuklarda uygulanan ilişkiye dayalı tedavilerden biridir. Bu müdahale programı Floortime(yer zamanı) olarak adlandırılır. Çünkü birincil bakıcı çocukla oynamak ve etkileşim kurmak için çocuğun seviyesine inerek yere oturur ve çocukla oynar. Floortime, Uygulamalı Davranış Analizi’ne bir alternatif olarak geliştirilmiştir ve UDA terapileri ile kombinasyon halinde de kullanılabilir. Flortime’ın temel amacı, birincil bakıcıların çocuklarının “iletişim çemberleri”ni genişletmelerine yardımcı olmaktır. Floortime çocukları gelişim düzeylerinde karşılar, akranlarına yetişmesini ve güçlü yönlerini geliştirmesini sağlar. Terapistler ve birincil bakıcılar çocukları her çocuğun keyif aldığı oyun aktivitelerine odaklamaktadır. Bu sayede çocuğun odaklandığı oyunlarına girerek çocuğun liderliğini takip ederler.

Duygusal ve Entelektüel Büyümenin Temel Kilometre Taşları

Floortime, çocuğun duygusal ve entelektüel büyümesine katkıda bulunan önemli kilometre taşlarına ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bunlar öz-düzenleme ve dünyaya ilgi, yakınlık veya ilişkilere odaklanma, iki yönlü iletişim, karmaşık iletişim, duygusal fikirler ve duygusal düşünmedir.

Floortime Nasıl Uygulanır:

Örneğin çocuk bir oyuncak uçağa dokunuyorsa, birincil bakıcı aynı şekilde bir itfaiye aracına dokunabilir (aynalama). Birincil bakıcı daha sonra itfaiye aracını çocuğun uçağının önüne koyabilir (bağlanma) veya oyuna dil ekleyebilir (sözlü çıktı). Bu, çocuğun cevap vermesine ve etkileşim kurmasına yardımcı olur.

Çocuklar gelişim gösterdikçe, terapistler ve birincil bakıcılar stratejilerini çocukların gelişmekte olan ilgi alanlarıyla eşleştirir. Daha yüksek etkileşim seviyelerine yardımcı olurlar(çeşitlendirme).

Daha sonraki zamanlarda, ebeveynler oyuncak uçaklarla oynamak yerine, lego gibi oyuncaklar modelleme yapabilir veya belki de çocuklarına fikirler ve akademik ilgi alanları ekleyebilirler(genişletme).

Birincil bakıcılara Floortime’ı günlük yaşamlarında kullanmalarında yardımcı olunur.

 

Başlamadan önce Floortime hakkında sormanız gereken sorular:

Doğrudan çocuğumla çalışacak terapist kim?
Terapist kaç yıldır otizmli çocuklarla çalışıyor?
Evde veya ofiste mi hizmet verilecek?
İlk değerlendirme neleri kapsıyor?
Senaslar haftada kaç saat ve kaç günü kapsıyor?
Floortime terapi seansları ne kadar sürer?
Terapist birincil bakıcılar için hangi aile eğitim imkanlarını sunmaktadır?
Hedeflere nasıl karar verilir? Birincil bakıcılar da hedef ekleyebilir mi?
Sıradan bir program neye benziyor?
Terapist gelişmeyi nasıl ölçüyor?
Floortime terapisinden ne gibi bir gelişme beklemeliyiz?

This Post Has 0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top