“Ali çok tatlı, hassas ruhlu bir öğrencimdi. Ama kendine yakışmayan bir çekingenliği vardı. Beni “7‘şer saymaya başladık, onu çalışmak istiyorum.” diyerek yönlendirmeye çalıştığında anladım üzerindeki çekingenliğin sebebini. Henüz sınıfta 6’şar sayma çalıştıklarını, sınıf öğretmeni ile yaptığımız düzenli görüşmelerden biliyordum. Bir kaç seans sonunda sınıfını yakalamıştı bile. Benden işledikleri derslerin ötesindeydi. Ruhunu örselemeden ve mümkün olduğunca hissettirmeden ağzını aradım. Yeni konuya geçtiklerinde öğretmeni, bu konuyu bilen var mı diye soruyormuş. Bilen parmak kaldırıyor, öğretmeni de tahtaya çağırıyormuş. Bilen öğrenci herkesin önünde bilgisini paylaşıyormuş. Ali de, bir kez de olsa tahtaya çağrılan, bilen, paylaşan olmak istemişti. Bir kez olsun arkadan gelen değil, önde olan olmak istemişti. Bir kez de o, öğretmeni tarafından takdir edilmek, böylece üzerinde iğreti duran çekingenliğini atmak istemişti.”
Diskalkuli, diğer öğrenme bozukluklarında olduğu gibi, çocuğun kalbini kıran bir bozukluk. Matematik alanında öğrenme güçlüğüne yol açan diskalkuli, çocuğun yetersiz hissetmesine yol açabilir.
Diskalkuli tanısı almış çocuğunuz sayıları anlamakta zorluk çekebilir, toplama çıkarma gibi artimetik hesapları yapmada zorlanabilir.
Diskalkuli belirtileri nelerdir?
- Çocuğunuz sayıları anlamlandırmakta zorluk yaşayabilir.
- Toplama ve çıkarma işlemleri yaparken parmak ile hesaplıyor, zihinden çözmeye geçemiyor olabilir.
- Miktar ile sayıyı ilişkilendirmekte zorlanıyor olabilir.
- Yön, saat okuma, sağ-sol ayrımı, para hesaplama ve örüntü takibinde zorluklar yaşayabilirler.
Peki diskalkuli nasıl anlaşılır?
Diskalkulinin tanılanmasında kullanılan birçok test mevcuttur. Psikiyatri uzmanınızın önerdiği diskalkuli testini yaptırmalısınız. Peki bu testi kaç yaşında yaptırmalıyız, diskalkuli kaç yaşında anlaşılır derseniz; bunun bir yaşı yok. Okul öncesi dönemden yetişkinliğe her yaşta tanılama yapılmaktadır.
Diskalkuli tedavisi nasıl olur?
Diskalkuli tedavisi için alanında uzmanlaşmış eğitimciler ile çalışmalısınız. Evde ise fasulye, çubuk ve abaküs en yakın dostlarınız. Fasulye ve çubukları kullandığınız mantıkla lego, arabalar gibi oyuncakları da kullanabilirsiniz.