- 1.Otizmin Nedenleri Nelerdir?
- 2.Otizmin Çevresel Sebepleri
- 3.Otizmin Genetik Sebepleri
- 4.Otizmin Nörolojik Nedenleri
- 5.Aşı Otizm Yapıyor! (mu?)
Otizmin Sebepleri Nelerdir?
Otizmin nedenleri çevresel, genetik ve nörolojik faktörler olarak üçe ayrılır. Bu sebeplere doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında maruz kalınabilir. İlk olarak çevresel sebepleri konuşacağız.
Otizmin Çevresel Sebepleri
Otizmin doğum öncesi çevresel sebepleri annenin gebelik sırasında kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, maruz kaldığı stres olarak sıralanabilir.
1- Annenin gebelik sırasında kullandığı ilaçlar:
Gebelik sırasında kullanılan ilaçlarla otizm arasında direkt bir bağlantı bulunmasa da, bazı ilaçların farklı gelişimsel geriliklerin ya da otizmin görülme ihtimalini arttırdığını gösteren araştırmalar vardır.
Gebelikte Kullanılan İlaçlar
Gebelikte kullanılması uygun olan ilaçlar ve gebelikte ilaç kullanımı ile ilgili mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bazı ilaçlar güvenli olsa da, bazıları olmayabilir. Uygun olmayan ilaçlar yerine doktorunuz gebelikte etkileri araştırılmış ve güvenilirliği kanıtlanmış ilaçlar önerebilir. Bazı ilaçlar tüm gebelik sırasında kullanılamazken, bazıları sadece ilk üç ay gibi belirli dönemlerde kullanılamamaktadır.
İlaç Dışı Kimyasallar
Gebelik sırasında ilaçlar dışında kimyasallara da maruz kalınabilir. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler bunlardandır. Bu tür maddeler başta gelişim gerilikleri olmak üzere otizm spektrum bozukluklarına yol açabilmektedirler.
2- Annenin gebelik sırasında geçirdiği hastalıklar:
Annenin gebelik sırasında geçirdiği bazı hastalıkların otizm riskini arttırabileceği düşünülmektedir. Bu hastalıklar preeklampsi, tiroid, şeker ve eklem romatizması gibi hastalıklardır. Hiçbirinin otizm ile doğrudan ilişkisi yoktur, ihtimali arttırabilirler. Bu konudaki araştırmalar henüz kesinleşmemiştir.
Bu hastalıklar veya kızamık gibi hastalıklar ile D vitamini eksikliği, B6 vitamini eksikliği ve demir eksikliği gibi durumlar söz konusuysa mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz.
3- Annenin gebelik sırasında maruz kaldığı stres:
Annenin gebelik sırasında maruz kaldığı strese sebep olabilecek birçok etmen mevcuttur. Bunlar aile içi şiddet, eşin ya da sevilen birinin kaybı, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, savaş ve göç gibi travmatik durumlar sayılabilir. Gebelik sırasında bebeğin maruz kaldığı stres hormonları başta Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olmak üzere, otizm gibi birçok gelişimsel geriliğe sebep olabilmektedir.
Otizmin doğum sırasında görülen çevresel sebepleri doğum sırasında bir virüs ya da müdahaleye maruz kalınması ile ortaya çıkabilir. Doğum sırasında oksijensiz kalmak da beynin farklı bölgelerinin zarar görmesine ve görülen zararın türüne göre başta serebral palsi olmak üzere, otizm de dahil olduğu farklı gelişimsel geriliklere yol açabilmektedir.