skip to Main Content
Ergoterapi
Post Series: Eğitsel Müdahale Programları

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi kliniğinde, Prof. Dr. Barış Korkmaz’ın yanında gönüllü staj yaptığım dönemde sıklıkla duyduğum bir şeydi ergoterapi. Birçok gelişimsel konuda eksiklerini tamamlamasına karşın diş fırçalamada, montunu giymede takılmalar yaşayan çocuklarda. Günlük yaşam becerilerinde sıkıntılar yaşayan çocukların ergoterapi seanslarını almaları, gelişimlerini hızlandırıyordu. 

Özel eğitim söz konusu olduğunda, uzmanlaşma çok önemli bir olgu. Tuvalet becerisinin kazandırılmasından tutun, akademik becerilere, diş fırçalamadan hırka giyme ve çıkarmaya ya da ayakkabı bağlama ve çözmeye, her alanda uzmanlaşmak gerekiyor. Çalışılacak her bir konunun, alanında uzman kişiler tarafından ele alınması vakit kaybını önlüyor ve süreci hayli hızlandırıyor. Bizim çocuklarımız için zaman çok önemli, bu noktada uzmanların katkısı çok değerli. Fizyoterapist, dil terapisti, uygulamalı davranış analisti, oyun terapisti ve özel eğitim uzmanlarının öneminin farkındayız. Ama yeni yeni duyduğumuz bir uzmanlık alanı olan ergoterapinin değerinin henüz hak ettiği kadar fark edilmediğini düşünüyorum. 

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi, anlamlı ve maksatlı etkinliklerle sağlığı ve yaşam kalitesini yükselten birey merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapi iş ve uğraşı terapisi olarak da bilinmektedir. Ergoterapinin temel amacı bireylerin günlük yaşam becerilerini kolaylaştırıp geliştirmektir. Ayrıca meslek sahibi olmak ve iş yeri düzenlemeleri de yine ergoterapinin konularındandır.  

 Ergoterapi Seanslarını Kimler Almalı?

Normal gelişim gösteren çocuklar dahil olmak üzere Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Down Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu gibi özel gereksinimli tüm çocuklara uygulanıp, günlük yaşam becerilerinin kazanılmasında büyük başarı sağlayan bir müdahale yöntemidir.

Ergoterapi Seansını Kimler Verebilir?

Üniversitelerin Ergoterapi lisans bölümünü tamamlayanlar Ergoterapist ünvanını almaktadır. Ayrıca ilk Ergoterapi lisan bölümü mezunları verilene dek geçen sürede (1996-2013) sağlık bilimleri fakültesi bölümlerinden mezun olanlar da Ergoterapi yüksek lisans ya da doktora programlarını tamamlayarak Ergoterapist ünvanını alabilmiştirler. 

Ergoterapi Yaklaşım Modelleri Neler?

Bireysel yaklaşımlar

Yaralanma ya da hastalık gibi çeşitli nedenlerle işlevlerini kaybetmiş bireylerin, günlük yaşamlarında bir yardımcıya gereksinim duymadan, kendi yetileriyle işlerini tamamlayabilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmesi kendi bağımsızlıklarını artırır.

Özel eşyaların kullanımı

 Kendilerine özel olarak yapılmış araçlar ve bu araçlarla ilgili bireye verilen eğitimler önemlidir.

İstihdam

Bireylerin, yaşam alanları ve çalışma alanları ile ilgili olarak çalışma koçluğu programlarına tabi tutulması gerekir.

İşyerinin uyarlanması ve çalışanların oryantasyonu

Çalışma esnasında oluşabilecek ergonomik bozukluklara karşı, çalışanların uyarılması ve eğitilmesi gerekir.

Yaşamın içine dahil etme

Nörogelişimsel ve psikolojik bozukluklarda yaşamın günlük akışı içinde özgürlüğü geliştirici, toplumsal katılımı sağlayıcı uğraşı aktiviteleri gerçekleştirilmelidir.

This Post Has 2 Comments
  1. Merhabalar
    Sitenizdeki bir bilgi yanlışlığına dikkat çekmek istiyorum. Hiçbir sağlık bilimleri fakültesi mezununa , Ergoterapi lisans programını bitirmedikçe Ergoterapist ünvanı verilmez. Bu alana doktora yapmış olsa dahi ünvanı alamaz. Sadece Ergoterapi lisans mezunlarına Ergoterapist ünvanı verilir.

    1. Yunus bey merhaba;

      Değerli yorumunuz için teşekkürler.

      Ülkemizde ilk Ergoterapi lisans bölümü 2009 yılında açılmıştır. İlk yüksek lisans bölümü ise 1996 yılında açılmıştır. Bu arada geçen 17 yılda (ilk mezunlar verilene dek), lisan bölümü olmaması dolayısıyla Sağlık Bilimleri mezunları yüksek lisans eğitimi alarak Ergoterapist, Türkçe adıyla İş Uğraşı Terapisti ünvanını almışlardır.

      Yine de, günümüzde hala özellikle özel üniversitelerin bir yıl bilimsel hazırlık eğitimi vererek Sağlık Fakültesi mezunlarını da yüksek lisans eğitimine kabul ettiklerini ve mezuniyet durumunda “Ergoterapist” ünvanı verdiklerini belirtmek isterim.

      Aynı şey Dil ve Konuşma Terapisi bölümü için de geçerlidir. Artık lisan bölümüne sahip olduklarından, Dil ve Konuşma Terapisi mezunları dışındaki Eğitim ve Sağlık Fakültesi mezunları yüksek lisans eğitimine kabul edilmemektedir. Doktora programına ise alınmakta, fakat sadece akademik alanda çalışabilmekte, terapistlik yapamamaktadırlar.

      Tabii ben bunları yazarken yeni bir düzenleme yapılmış olabilir 🙂 Çünkü ilk yıl Eğitim ve Sağlık Fakülteleri mezunları DKT YL ve Doktora bölümlerine hiç kabul edilemezken, ikinci yıl koşullar rahatlatılarak(sadece akademik çalışmalar yapılabilmesi amacıyla) doktora programlarına alınmaya başladılar.

      Uyarınız ışığında ekleme yapmış bulunmaktayım. Tekrar teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top